Gezondheidsnieuws

Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.

Blog artikels 1-12 van 46

Pagina's
Sorteer op:
Waarom Rilatine geen doping voor studenten is

Waarom Rilatine geen doping voor studenten is

Sommigen studenten hebben de zomerexamens net achter de rug, anderen zweten al bij het vooruitzicht van de herexamens. Hoewel iedere student anders is, ben je één ding zeker: je moet door de examenperiode. De ‘blok’ is een periode die zich kenmerkt door stress en slaaptekort, waardoor heel wat studenten naar hulpmiddelen grijpen. Denk aan oppeppende middelen of geheugenversterkers. Voor de ene volstaat een goede kop koffie of een blik energiedrank, de ander gaat voor voedingssupplementen of zelfs medicatie. Rilatine is het populairste medicijn, ook al gaat dit gepaard met flink wat bijwerkingen. In dit artikel werpen we een licht op het verkeerdelijk gebruiken en waarom je dit dus beter uit de weg gaat.

Hoe bescherm je jezelf tegen de hitte?

Hoe bescherm je jezelf tegen de hitte?

Hoewel de zomer voor velen ontspanning en rust met zich meebrengt, gaat het de laatste jaren ook gepaard met extreme hitte. Ook België blijft niet gespaard van hittegolven - we hebben dit jaar zelfs opnieuw het hitterecord verbroken. Vermoedelijk zal ook volgend jaar een nieuwe “warmste dag van het jaar” worden gemeten, door de aanhoudende opwarming van de aarde. Jammer genoeg gaat die hitte ook gepaard met heel wat gezondheidsrisico’s. In dit artikel geven we daarom de beste tips om jezelf te beschermen tegen hitte. 

Lekker gezond én goedkoop: 11 tips

Lekker gezond én goedkoop: 11 tips

Gezond koken, duur? Hoeft heus niet! Het is niet omdat de goedkoopste voeding in de winkel zelden gezond is, dat gezond eten daarom onbetaalbaar is. Wij geven je 11 tips om gezond te koken, zonder dat je jouw portefeuille moet plunderen. 

Op reis? Denk aan je reisapotheek!

Op reis? Denk aan je reisapotheek!

Vertrek je op reis dan is een reisapotheek vanzelfsprekend. Afhankelijk van je bestemming en reisduur zal je reisapotheek er anders uitzien. Denk er aan dat in veel landen de beschikbaarheid van geneesmiddelen kleiner is dan in België. Je gezondheidstoestand en die van jouw reisgenoten is mee bepalend voor je reisapotheek.

Beauty checklist voor de zomer

Beauty checklist voor de zomer

Vakantie! Tijd om onze koffers te pakken en vooral om je zomerse beautycase samen te stellen! Tijdens een vakantie onder de zon is het een must om de huid goed te beschermen. 

Thuisgezondheidszorg

Thuisgezondheidszorg

Ziek zijn of ouder worden gaat vaak gepaard met allerlei kwaaltjes. Denk bijvoorbeeld maar aan de revalidatie na een operatie. Een mobiliteitshulpmiddel kan hiervoor de geknipte oplossing zijn. 

Apothekers mogen vanaf nu een gratis actieplan opstellen om medicatieverbruik bij hun patiëten af te bouwen

Apothekers mogen vanaf nu een gratis actieplan opstellen om medicatieverbruik bij hun patiëten af te bouwen

De eerstelijnsfunctie van apothekers wordt wederom uitgebreid, nadat ze reeds de bevoegdheid kregen om patiënten gratis te helpen met het afbouwen van slaapmiddelen. Apothekers kunnen vanaf nu patiënten bijstaan om hun medicatie af te bouwen. Dit specifiek voor mensen die meer dan vijf verschillende soorten medicatie nemen die worden terugbetaald. Dit is een grote stap vooruit: het maakt dergelijke zorg toegankelijker én haalt meteen ook de druk van de schouders van overbezette huisartsen.

Antabuse kan nu door apothekers worden nagemaakt

Antabuse kan nu door apothekers worden nagemaakt

Antabuse is een geneesmiddel dat jarenlang gebruikt werd om mensen met een alcoholverslaving te helpen. Geneesmiddelenproducent Sanofi haalde het medicijn eerder dit jaar van de markt, waardoor zowel zorgverleners als patiënten met de handen in het haar zaten. Maar achter de schermen bleef het niet stil. De Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie (VPP), de Apothekersbond (APB) en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) namen het voortouw en kwamen met een alternatief naar buiten. Apothekers kunnen vanaf nu Antabuse namaken en kunnen zo alcoholici helpen met een magistrale bereiding (huisbereiding door de apotheek).

Veilig vrijen in 3 stappen

Veilig vrijen in 3 stappen

Het maakt niet uit of je er net mee begint of al een ervaringsdeskundige bent: vrijen doe je veilig. Tenzij je in een vaste relatie bent met iemand die je vertrouwt, is beschermde seks wel degelijk de beste. Enkel dan vermijd je ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Maar veilig vrijen is ook erover praten, zodat niemand achteraf met een slecht gevoel blijft zitten.

Zwangerschapsvergiftiging, wat is het?

Zwangerschapsvergiftiging, wat is het?

Zwangerschapsvergifting, ook bekend als pre-eclampsie, is een ernstige aandoening waar te weinig over wordt gesproken. Hoewel het op het eerste gezicht gaat over niet meer dan enkele vervelende kwaaltjes, kan dit ernstige gevolgen hebben voor zowel moeder als kind. Dit artikel buigt zich over deze aandoening, met als doel meer bewustzijn te creëren. 

De 5 meest voorkomende eetstoornissen

De 5 meest voorkomende eetstoornissen

Eetstoornissen zijn ernstige psychische aandoeningen die een impact hebben op hoe mensen omgaan met voeding en hun lichaam. Het gaat meestal niet louter om eten, maar wel om controle. Het is als het ware een soort coping mechanisme. 

7 tips voor een goede slaaphygiëne

7 tips voor een goede slaaphygiëne

Slaaphygiëne, wat is dat nu precies? Simpel gezegd zijn dit je eigen gewoonten en omgevingsfactoren die een invloed hebben op de kwaliteit en duurtijd van je slaap. Zoals we allemaal weten, is een goede nachtrust een curciale factor voor je fysieke én mentale gezondheid. Net daarom is het zo belangrijk om een goede slaaphygiëne te ontwikkelen. In dit artikel geven we jou onze belangrijkste tips mee.

Pagina's